Waar ligt dat?

Waar ligt Alkmaar? Kaart Alkmaar

Alkmaar is een stad en een gemeente in de provincie Noord-Holland in Nederland. De stad heeft een historisch centrum met honderden rijks- en gemeentelijke monumenten en staat bekend als "de kaasstad". Van begin april tot begin september wordt nog steeds wekelijks een traditionele kaasmarkt gehouden.

 

 

Kaart Alkmaar

Kijk voor de ligging van Alkmaar op de kaart van Nederland.

 

Alkmaar bezienswaardigheden

Alkmaar beschikt over voor deze stad karakteristieke oude grachten, cafés, restaurants en winkels. De stad is alom bekend om zijn vele hofjes, onder andere het 16e-eeuwse hofje van Sonoy en het Wildemanshofje. Alkmaar heeft vele grachten met huizen uit de 16e tot de 19e eeuw. De bekendste bezienswaardigheden van deze stad worden hieronder genoemd.

Het Waaggebouw is een monumentaal gebouw op het Waagplein in Alkmaar. Op het Waagplein wordt in de zomer de kaasmarkt gehouden. Het Hollands Kaasmuseum en de VVV zijn in het gebouw gevestigd. 

De watertoren had oorspronkelijk kantelen die deed denken aan de burcht in het stadswapen. Deze kantelen zijn echter in 1955 bij een restauratie van de bovenbouw weggehaald. Nu biedt het huisvesting aan een architectenbureau. 

De Accijnstoren is een toren in Alkmaar en werd in 1622 gebouwd. Het was toentertijd een soort belastingkantoor. Ingevoerde goederen moesten hier worden aangegeven, de accijnzen die dat opleverden waren een belangrijke inkomstenbron voor de stad.

In Alkmaar is een museum over The Beatles te vinden.

Het Nationaal Biermuseum "De Boom" ligt op loopafstand van parkeergarage Karperton en is dus goed bereikbaar. Het museum is gevestigd in een 17e-eeuws pand waarin zich vroeger een grote brouwerij bevond. Het biermuseum toont de geschiedenis van het bierbrouwen en -drinken. In het proeflokaal zijn vele tientallen soorten Nederlands bier verkrijgbaar.

Het Stedelijk Museum Alkmaar is gevestigd aan het Canadaplein. Er zijn diverse tijdelijke tentoonstellingen te bezichtigen en er kunnen rondleidingen voor groepen worden verzorgd. 

De Vigilantie (De waakzaamheid) is een pakhuis in Alkmaar dat vermoedelijk in de tweede helft van de 17e eeuw werd gebouwd. Opvallend aan het gebouw is dat het geen gebruikelijke tuitgevel heeft maar een rijk versierde 'verhoogde halsgevel', bekroond door een gebroken fronton met stenen vaas.

 

Inwoners Alkmaar

De gemeente Alkmaar telt ruim 94.000 inwoners.