Waar ligt dat?

Waar ligt Boedapest? Kaart Boedapest

Boedapest is de hoofdstad van Hongarije. Boedapest ligt aan weerszijden van de Donau. De stad werd in 1873 gevormd door het samenvoegen van Boeda en Óbuda op de westelijke oever van de Donau met Pest op de oostelijke oever. Vóór 1873 noemde men de steden gezamenlijk Pest-Boeda.

 

 

Kaart Boedapest

 

Kijk voor de ligging van Boedapest op de kaart van Hongarije

 

Boedapest bezienswaardigheden

De stad herbergt een aantal bezienswaardigheden. Doordat de stad gesplitst is door de Donau worden hierna de bezienswaardigheden eveneens gesplitst. Allereerst noemen we de belangrijkste zaken van Boeda. De Burcht en Burchtheuvel; de Matthias-kerk; het Vissersbastion; de Waterstad; de Sint-Annakerk; het Batthyányplein; de Citadel van Boeda en het Hotel Gellért. 

De bezienswaardigheden in Pest zijn het Parlementsgebouw aan de oevers van de Donau; de Andrássyboulevard; het Heldenplein met aan het eind het Millenniummomument; het Stadspark met onder andere de Vajdahunyadburcht, het restaurant Gundel, het Vidámpark (Pretpark) en de Állatkert (Dierentuin) 

De Nagykörút (Grote Boulevard) met zijn winkels en hotels; de Sint-Stefanusbasiliek; de Theaterwijk; de vele badhuizen, waarvan sommige teruggaan tot de Turkse tijd; de gerestaureerde Grote Markthal en de beroemde koffiehuizen.

Inwoners Boedapest

De stad Boedapest heeft circa 1,9 miljoen inwoners.

Taal Boedapest

In Boedapest wordt Hongaars gesproken.

Weer Boedapest

Boedapest ligt op de scheidslijn van een landklimaat en een zeeklimaat. De zomers zijn warm tot soms zeer warm en de winters zijn gemiddeld aan de koele tot milde kant.

Afstand Boedapest

De afstand naar Boedapest gerekend vanaf Amsterdam bedraagt 1168 kilometer.

Tijdsverschil Boedapest

Er is geen tijdverschil met Nederland.

Vliegtijd Boedapest

De vliegtijd bedraagt ongeveer 2 uur.

Beste reistijd Boedapest

De periode van mei t/m september is de beste om Boedapest te bezoeken.