Waar ligt dat?

Waar ligt de evenaar? Evenaar op de kaart.

Wat is de evenaar

De Evenaar ligt rondom de aarde en verdeelt deze in het noordelijk halfrond en het zuidelijk halfrond. De omtrek van de aarde is ongeveer 39.000 kilometer, de lengte van de evenaar dus ook. De evenaar wordt ook wel equator genoemd of nul-meridiaan.

 

 

Welke landen liggen er op de evenaar?

Landen die op de evenaar liggen zijn: Ecuador, Colombia, Brazilië, Gabon, Kongo, Uganda, Kenia, Somalië en Indonesië.

Waar ligt de evenaar op de kaart?

Waar ligt de evenaar?

 

Het klimaat op de evenaar

De zon draait recht boven de evenaar, hierdoor komen de stralen van de zon het grootste deel van het jaar loodrecht naar beneden op de evenaar, het is er daardoor altijd warm. Ook is het meestal vochtig, er valt veel regen. Hierdoor zijn er veel tropische regenwouden, of ook wel oerwouden genoemd.

Grappige wetenswaardigheden

  • In het zuidelijk halfrond komt de zon ook op in het oosten, maar loopt via het noorden, in plaats van zoals bij ons via het zuiden, naar het westen. Bent u op het zuidelijk halfrond dan ziet u de zon van rechst naar links gaan gedurende de dag, in plaats van zoals bij ons links naar rechts.
  • Kijk eens hoe het water wegloopt in het doucheputje of de gootsteenbak. Het draait op het noordelijk halfrond linksom, en op het zuidelijk halfrond rechtsom. Dit komt door de beweging van de aarde.