Waar ligt dat?

Etna

De Etna ligt aan de oostkant van het Italiaanse eiland Sicilië, in de provincie Catania en wordt nog steeds gevormd door het botsen van twee platen van de aardkorst. Hierdoor duikt de oceanische korst van de Afrikaanse Plaat onder de Euraziatische Plaat. De berg is de actiefste vulkaan van Europa. Met 3323 meter is het de hoogste berg van het eiland en de op één na hoogste vulkaan (na de Elbroes) in Europa.

In 1669 zijn er ongeveer 25.000 mensen omgekomen door een uitbarsting. De grootste uitbarsting van de laatste honderd jaar was in 2001 die 24 dagen duurde en vele gebouwen zoals de kabelbaan verwoestte.

 

 

Kaart Etna

 

Het hoogst bereikbare punt is bij de Osservatore op bijna 3.000 meter, gelegen in kaal 'maanlandschap', waar de zwavelgeur merkbaar wordt.

Op 1800 meter hoogte ligt Rifugio Sapienza, een startpunt voor wandelaars en skiërs. Piano Provenzana aan de andere kant van de berg is een vergelijkbaar startpunt. Bij een aantal uitgedoofde kraters bevinden zich souvenirwinkeltjes.

De stad Catania ligt aan de voet van de vulkaan. Met een bus vanuit Catania kunt u naar Rifugio Sapienza op een hoogte van 1800 meter. Vanaf dit punt, start een kabelbaan verder naar boven tot ruim 2580 meter. Van hieraf kunt u -bij goed weer- met terreinwagens naar 3000 meter rijden door een heuvelig lavalandschap. Vanaf het eindpunt kunt u diverse tracks lopen onder leiding van een gids. Bijvoorbeeld naar de krater uit 2002 die toen een deel van de kabelbaan verwoestte. De directe omgeving van een kratermond wordt ook wel als een maanlandschap op aarde omschreven.

De Etna was het laatst actief op 30 december 2013.