Waar ligt dat?

Waar ligt Giethoorn? Kaart Giethoorn

Giethoorn, ook wel 'Hollands Venetië' genoemd is een dorp in het noorden van de provincie Overijssel, in de gemeente Steenwijkerland. Tot 1973 was het een zelfstandige gemeente. Giethoorn ligt tussen Steenwijk en Meppel. Het dorp is ontstaan door de vervening. Hierdoor ontstonden plassen en meren. Om de turf te vervoeren groef men vaarten en sloten. Vele huizen zijn als het ware op eilandjes gebouwd, die alleen via bruggetjes te bereiken zijn. De meeste van de meer dan 176 bruggen zijn privé-eigendom.

De enige doorgaande verbinding over land is een fiets- annex wandelpad dat dwars door het dorp loopt, het voornaamste verkeer vindt plaats over het water. Daarvoor wordt vaak gebruikgemaakt van de punter, voortbewogen met een punterboom, net als de gondels in het echte Venetië.

Het dorp heeft zijn naam te danken aan het navolgende. Monniken die in het franciscanenklooster trokken dat in een gehucht in Giethoorn-Noord stond, vonden veel geitenhoorns die door de stormvloed van 1170 vanuit de Zuiderzee omgekomen waren. Zij noemden de nederzetting dan ook Geytenhorn, later werd dat Geythorn, en dankzij het dialect is het Giethoorn geworden. De geitenhoorn is terug te vinden in het wapen van Giethoorn.

 

 

Kaart Giethoorn

Kijk voor de ligging van Giethoorn op de kaart van Nederland.

 

Giethoorn bezienswaardigheden

Het dorp is bekend vanwege zijn bruggetjes, waterwegen en punters en ligt in de Wieden en aan de rand van een zeer uitgestrekt Nationaal Park. De Wieden bestaan uit ongeveer 6000 ha aan plassen, rietlanden, moerasbossen, natte weilanden en ander natuurgebied.

Giethoorn ligt in een zeer waterrijk gebied met verschillende grote en kleinere meren, waarop veel aan watersport wordt gedaan. Nabij het dorp zelf liggen het Bovenwijde en het Zuideindigerwijde, iets zuidelijker liggen de zeer uitgestrekte plassen Belterwijde en Beulakerwijde. Watersportcentra liggen o.a. bij Blauwe Hand en bij Ronduite.

Museumboerderij 't Olde Maat Uus. Dit is een Giethoornse boerderij uit ± 1800 met een expositie over 100 jaar wonen en werken in Giethoorn. De boerderij is ingericht in oude stijl, inclusief grutterswinkeltje, vissershuisje, tjaskermolen en hooiberg.

Scheepswerf Schreur en scheepswerf Wildeboer. Hier worden Gieterse punters en streekeigen platbodems gebouwd.

Museum "De Oude Aarde". Hier bevindt zich een expositie van edelstenen, sierstenen, mineralen en een terrarium.

Schelpengalerie Gloria Maris.

Inwoners Giethoorn

Het dorp telt ongeveer 2.600 inwoners.