Waar ligt dat?

Grand Canyon

Het Nationaal Park Grand Canyon of Grand Canyon National Park ligt in de staat Arizona, Amerika. Het park omvat de Grand Canyon, een diepe en steile kloof ontstaan door watererosie van de rivier de Colorado en haar zijrivieren. De Grand Canyon wordt beschouwd als een van de grootste natuurlijke wereldwonderen. Het park is 4927 km² groot en werd in 1979 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

 

 

Kaart Grand Canyon

Kijk voor de ligging van de Grand Canyon op de wereldkaart

 

De Grand Canyon is ongeveer 435 kilometer lang en heeft een breedte die varieert tussen 15 en 29 kilometer. Ondanks de grote breedte is de overkant van de canyon vanaf vrijwel elk punt goed te zien. Dit komt door de extreem lage luchtvochtigheid in het woestijnachtige gebied waardoor de lichtabsorptie hier uitermate gering is.

De noordelijke rand van de kloof (North Rim) is bereikbaar via lokale weg 67 door Kaibab National Forest, die begint bij Jacob Lake. In de winter is deze weg gesloten.

De zuidelijke rand van de kloof (South Rim) in de omgeving van Grand Canyon Village wordt het drukst bezocht. De South Rim is aantrekkelijker voor toeristen omdat vanaf deze kant de uitzichten spectaculairder zijn en er meer faciliteiten (restaurants, verharde paden, kampeerplaatsen) zijn dan aan de noordelijke rand.

Bezienswaardigheden Grand Canyon

South Rim

De Grand Canyon is een grote toeristische attractie, vooral op de bekende uitzichtpunten langs de South Rim zoals: Hermit's Rest, Powell Point, Shoshone Point, Grandview Point, Moran Point, Zuni Point en Navajo Point; Ook is er het Tusayan Museum en de Desert View Watchtower; Er zijn diverse wandelingen te maken zoals de Bright Angel Trail en South Kaibab Trail. 

North Rim

Verder zijn er de bekende uitzichtpunten langs de North Rim zoals: Bright Angel Point, Point Imperial, Vista Encantada, Roosevelt Point, Cape Final en Cape Royal; Er zijn diverse wandelingen zoals de Bright Angel Trail, Cape Final Trail, Cape Royal Trail, Ken Patrick Trail, North Kaibab Trail, Uncle Jim Trail en Widforss Trail. 

Inwoners Grand Canyon

De eerste Europeaan die de canyon zag was de Spanjaard García López de Cárdenas die het gebied in 1540 verkende. Lang voor die tijd werd het gebied reeds bewoond door indianen, van wie sommigen hun nederzettingen bouwden in de wanden van de kloof. Tegenwoordig wonen er nog steeds zo'n 500 indianen in de Grand Canyon.

Beste reistijd Grand Canyon

De wanden van de Grand Canyon zijn roodachtig gestreept door de verschillende samenstellingen van de lagen in de successie. Het rode gesteente van de Grand Canyon wordt op zijn mooist gewaardeerd vlak na zonsopkomst en even voor zonsondergang. Het wordt daarom vaak aanbevolen om rond deze tijden de kloof te bezoeken.