Waar ligt dat?

Waar ligt Maastricht? Kaart Maastricht

Maastricht is een stad in het zuiden van Nederland. Het is de hoofdstad van de provincie Limburg. De stad ligt aan de rivier de Maas.

 

 

Kaart Maastricht

Kijk voor de ligging van Maastricht op de kaart van Nederland.

 

Maastricht bezienswaardigheden

Een aantal zullen we noemen. De bekendste is wel het Vrijthof, een plein in de binnenstad van Maastricht; De Markt met daaraan gelegen het Maastrichtse Stadhuis; Het Onze-Lieve-Vrouweplein in het centrum van Maastricht, vooral bekend vanwege de kapel van de Sterre der Zee en het grote aantal horecaterrassen; De rivier de Maas met de Sint-Servaasbrug (oudste brug van Nederland) en Het Bassin, de binnenhaven uit 1826 met 19e-eeuwse werfkelders, bruggen, pakhuizen en industriële bebouwing.

Inwoners Maastricht

De stad Maastricht telt ruim 120.000 inwoners.

Taal Maastricht

In Maastricht wordt Nederlands gesproken, maar zoals in zoveel plaatsen in Nederland wordt hier ook het plaatselijke dialect gesproken. De Commissaris van de Koning draagt hier de titel Gouverneur. 

Weer Maastricht

Het centrum van Maastricht ligt op een hoogte van ongeveer 49 meter boven NAP. Maastricht ligt voor Nederlandse begrippen diep landinwaarts. Hierdoor hebben de invloeden vanuit zee minder grip op de stad. Dit brengt met zich mee dat het klimaat meer op een landklimaat lijkt, dan de meer richting de kust gelegen gebieden. De winters zijn er vaak iets kouder en sneeuwrijker, de zomers zijn er warmer. Maastricht is dan ook een van de plekken waar de hoogste temperaturen van Nederland worden gemeten.