Waar ligt dat?

Waar ligt Madurodam? Adres Madurodam

Madurodam ligt aan het George Maduroplein 1 in Den Haag. Madurodam is een bekende Nederlandse miniatuurstad gebouwd op een schaal van 1 op 25. Dit toeristisch attractiepark, dat jaarlijks honderdduizenden bezoekers trekt, is genoemd naar George Maduro, een Curaçaose student die zich tijdens de meidagen van 1940 als cavalerieofficier onderscheidde in de slag om de residentie.

 

 

Kaart Madurodam

 

Adres Madurodam

George Maduroplein 1, 2584 RZ Den Haag.

Bezienswaardigheden Madurodam

De miniatuurstad werd op 2 juli 1952 geopend door de destijds 14-jarige Prinses Beatrix. Madurodam geeft een beeld van een Nederlandse stad en de Nederlandse samenleving door middel van maquettes van gebouwen uit alle delen van Nederland. Een ziekenhuis en een begraafplaats ontbreken. Sommige maquettes bewegen na inworp van een muntstuk in een muntautomaat. Ook zijn er interactieve onderdelen waar de bezoeker zelf aan kan bijdragen zoals het sluiten van de Oosterscheldekering, het laden van containers in de Rotterdamse haven. Sommige onderdelen bevatten auditieve informatieve toelichting over de getoonde zaken. 

Alle maquettes en schaalmodellen in het stadje worden door Madurodam zelf vervaardigd in het eigen atelier. De gebouwen werden aanvankelijk met de hand van hout gemaakt. Tegenwoordig worden voornamelijk kunststoffen gebruikt, die veelal worden verwerkt met behulp van computergestuurde freesmachines. Voor bewegende modellen wordt messing toegepast. Ook vergen de objecten veel onderhoud. De gebouwen die het hele jaar in weer en wind staan krijgen om de paar jaar groot onderhoud of worden geheel vernieuwd.

Het vernieuwde Madurodam werd op 21 april 2012 geopend door de toenmalige Koningin Beatrix.