Waar ligt dat?

Waar ligt Mekka? Kaart Mekka

Mekka is de hoofdstad van de provincie Mekka in Saoedi-Arabië in de historische regio Hidjaz. De stad ligt 73 kilometer van Djedda, in de zanderige Abrahamvallei op 277 meter boven zeeniveau en 80 km van de Rode Zee.

Mekka is de belangrijkste stad binnen de islam. De hadj, de pelgrimage naar Mekka, is verplicht voor iedere moslim -die het zich financieel en qua gezondheid kan veroorloven- één keer in zijn/haar leven hieraan deel te nemen. Ieder jaar komen er dan ook miljoenen moslims naar de stad toe. 

Kaart Mekka

Kijk voor de ligging van Mekka op de kaart van Saoedi-Arabië

 

Bezienswaardigheden Mekka

Mekka heeft een aantal bezienswaardigheden waaronder de al-Masjid al-Haram, de moskee waar plaats is voor meer dan 800.000 pelgrims. In het midden van deze moskee staat de Ka'aba, een grote zwarte kubus die door de moslims als het heilige der heiligen wordt beschouwd. Sinds de vorige eeuw is Mekka ook gemoderniseerd. Er zijn vele moderne gebouwen gekomen, zoals winkelcentra en wolkenkrabbers als de Abraj Al Bait Toren.

Inwoners Mekka

De stad telt ruim 1,5 miljoen inwoners.

Taal Mekka

In Mekka wordt Arabisch gesproken. 

Weer Mekka

Mekka heeft een warm woestijnklimaat. De zomers zijn hier erg heet met temperaturen boven de 40 graden Celsius. De wintermaanden zijn hier tevens aan de warme kant en echte kou zal hier zelden tot nooit voorkomen.

Afstand Mekka

De afstand naar Mekka gerekend vanaf Amsterdam bedraagt ongeveer 4515 kilometer.

Tijdsverschil Mekka

Gedurende onze zomertijd is het in Mekka 1 uur later dan in Nederland. Gedurende onze wintertijd is het in Mekka 2 uur later. 

Vliegtijd Mekka

De vliegtijd bedraagt ongeveer 5 uur en 30 minuten.

Beste reistijd Mekka

U kunt het beste Mekka bezoeken gedurende de periode van november t/m maart. Hiermee vermijdt u de extreem hete zomermaanden met bijbehorende zandstormen. Echter niet-moslims mogen de stad Mekka niet betreden. De toegangswegen tot de stad worden dan ook gecontroleerd.