Waar ligt dat?

Mount Everest

De Mount Everest ligt in de Himalaya op de grens van Nepal en Tibet. Met een hoogte van 8850 m is het de hoogste berg ter wereld.

 

 

Kaart Mount Everest

Kijk voor de ligging van de Mount Everest op de wereldkaart

 

Het “dak van de wereld” trekt ervaren alpinisten aan, maar ook beginnende klimmers die grote sommen geld willen betalen om de top te bereiken. De berg heeft een ingewikkelde en zware route naar de top, maar in vergelijking met andere “achtduizenders” is het een relatief eenvoudige beklimming. Toch is deze niet zonder gevaren. Barre weersomstandigheden, bevriezing van ledematen en hoogteziekte komen het meeste voor. 

Over het algemeen wordt elk gebied boven 8000 meter vanwege het gebrek aan zuurstof in de lucht aangeduid als zone des doods. Ook door de temperatuur is deze zone van de Mount Everest voor klimmers aanmerkelijk moeilijker te overleven dan die van andere bergen. De temperaturen kunnen dalen tot zeer lage waarden, wat resulteert in de bevriezing van alle onbeschermde delen van het lichaam. Doordat de temperaturen zo laag zijn, is de sneeuw in sommige gebieden bevroren, wat weer aanleiding kan geven tot dodelijke uitschuivers en valpartijen. Ook de sterke winden zijn een potentieel gevaar voor de klimmers. Zo is de atmosferische druk op de top van de Mount Everest maar een derde van die op zeeniveau, waardoor slechts 33% van de normale hoeveelheid zuurstof beschikbaar is. Tot nu toe zijn al meer dan tweehonderd mensen omgekomen tijdens pogingen om de top te bereiken.

De eersten die de Everest beklommen en levend terugkwamen waren de Nieuw-Zeelander Edmund Hillary en de Sherpa Tenzing Norgay. Zij bereikten op 29 mei 1953 de top met behulp van een zuurstofapparaat, dat was voorzien van een ventiel dat tevens paste op de door een eerdere Zwitserse expeditie op de berg achtergelaten zuurstofflessen. 

De Mount Everest is een belangrijke bron van inkomsten voor China en Nepal. De kosten voor de verplichte vergunningen voor het beklimmen van de berg kunnen oplopen tot € 25.000.