Waar ligt dat?

Waar ligt Nelson Mandela begraven?

Nelson Mandela (18 juli 1918 – 5 december 2013)

Nelson Rolihlahla Mandela was een Zuid-Afrikaans anti-apartheidstrijder en politicus.

Mandela werd geboren op 18 juli 1918 in Mvezo, in de toenmalige Unie van Zuid-Afrika, en groeide op in Qunu, een klein dorp vlak bij Mthatha in de Oost-Kaap. Als voornaam kreeg hij de naam Rolihlahla, dat in de taal van de Xhosu letterlijk 'de tak van een boom trekken' betekent en als figuurlijke betekenis 'lastpost' heeft. 

Op zijn eerste schooldag kreeg Mandela van zijn lerares de Engelse voornaam Nelson. Dat was toentertijd de gewoonte bij Afrikanen, ongetwijfeld door de Britse invloed op het onderwijssysteem.

Vanaf 1944 was Mandela betrokken bij de strijd van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Als leider van de militaire tak van het ANC werd hij in 1963 opgepakt en kreeg hij een levenslange gevangenisstraf opgelegd. Nelson Mandela verbleef van 1964 tot 1982 in de gevangenis op Robbeneiland. Tijdens zijn gevangenschap werd de problematiek van apartheid op internationaal niveau besproken. Mandela raakte daarbij internationaal bekend en werd het symbool van de wereldwijde anti-apartheidsbeweging. Zijn gevangenisnummer 46664 werd jaren later het symbool voor zijn aidsbestrijdingsproject. 

In 1990 kwam hij vrij en werd het ANC gelegaliseerd. Samen met president F.W. de Klerk kreeg Mandela in 1993 de Nobelprijs voor de Vrede voor "hun inspanningen voor het vreedzaam einde van het apartheidsregime en het leggen van de funderingen voor een nieuw democratisch Zuid-Afrika". 

Mandela werd op 75-jarige leeftijd president, als opvolger van De Klerk, die al een aarzelend begin had gemaakt met afschaffing van apartheidsregels. Mandela stelde met hulp van onder meer de zwarte anglicaanse aartsbisschop Desmond Tutu de Waarheids- en Verzoeningscommissie in. In december 1997 trad hij af als leider ('president') van het ANC ten gunste van Thabo Mbeki.

Op 5 december 2013 overleed Mandela op 95-jarige leeftijd in zijn woning in Johannesburg. Na zijn overlijden volgde een stroom aan condoleances vanuit de gehele wereld. In Zuid-Afrika werd een periode van nationale rouw afgekondigd. Zondag 8 december 2013 werd uitgeroepen tot een landelijke 'dag van gebed en bezinning' en op 10 december 2013 was er een massale herdenkingsbijeenkomst voor de oud-president in Soccer City bij Soweto.

 

 

Waar ligt Nelson Mandela?

 

Kijk voor de ligging van de begraafplaats van Nelson Mandela op de overzichtskaart Groten der Aarde.

 

Mandela werd op 15 december 2013 in Qunu begraven in het bijzijn van familie.