Waar ligt dat?

Waar ligt Pim Fortuyn begraven?

Pim Fortuyn (19 februari 1948 – 6 mei 2002)

Wilhelmus Simon Petrus (Pim) Fortuyn (officieel Fortuijn) was een Nederlandse politicus, socioloog, auteur en columnist.

Fortuyn werd geboren op 19 februari 1948 in Driehuis (gemeente Velsen, Noord-Holland), als derde kind in een rooms-katholiek gezin van uiteindelijk zes kinderen. Zijn lagereschooltijd onder de hoede van strenge vrouwelijke religieuzen beschreef Fortuyn als "vreselijk", hij zou er een hekel aan nonnen aan over hebben gehouden. Zijn tijd aan de middelbare school (het Mendelcollege te Haarlem) van de paters Augustijnen ervoer Fortuyn daarentegen als "uiterst aangenaam".

Fortuyn promoveerde in de sociale wetenschappen en was van 1990 tot 1995 bijzonder hoogleraar aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Hij was actief lid van de PvdA tot 1989 en was later VVD-lid, maar werd bekend als lijsttrekker van eerst Leefbaar Nederland en daarna zijn eigen Lijst Pim Fortuyn in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen 2002. 

Zijn kijk op de islam en op het vreemdelingenbeleid, maar bovenal zijn politieke manier van doen, vormden voor politieke tegenstanders de aanleiding hem te bestempelen als een populistisch politicus. De openlijk homoseksuele Fortuyn had een flamboyante persoonlijkheid die zich kenmerkte door opmerkelijke uitspraken en een onconventionele manier van debatteren. Mede door de thema's die hij aansneed, wist hij het politieke toneel een half jaar lang te domineren. Na zijn dood is zijn politieke erfenis op diverse plaatsen in politiek en samenleving overgenomen en zichtbaar geworden. Er wordt in dit verband wel gesproken van de Fortuyn-revolte en van het Fortuynisme.

Op 6 mei 2002, negen dagen voor de Tweede Kamerverkiezingen, waar zijn Lijst Pim Fortuyn aan meedeed, werd hij op een parkeerterrein van het Audiocentrum op het Media Park in Hilversum vermoord door de links-radicale milieuactivist Volkert van der Graaf. Deze (politieke) moord veroorzaakte veel ophef en maakte een discussie los over de vrijheid van meningsuiting in Nederland.

 

 

Waar ligt Pim Fortuyn?

 

Kijk voor de ligging van de begraafplaats van Pim Fortuyn op de overzichtskaart Groten der Aarde.

 

Fortuyn werd in eerste instantie op 10 mei 2002 na een requiemmis in de kathedraal van Rotterdam onder massale belangstelling begraven op de begraafplaats Westerveld in zijn geboorteplaats Driehuis (provincie Noord-Holland). Op 20 juli werd zijn lichaam herbegraven in Provesano in Italië, waar Fortuyn een vakantiewoning bezat.