Waar ligt dat?

Popocatépetl

Popocatépetl ligt 70 kilometer ten zuidoosten van Mexico-Stad. De Volcán Popocatépetl ("Rokende Berg") is een actieve vulkaan en met 5426 meter hoogte de op een na hoogste berg van Mexico. Wanneer de atmosferische omstandigheden het toelaten is Popo (zoals de Mexicanen hem noemen) zichtbaar vanuit de stad.

 

 

PopocateptlDe vulkaan is redelijk eenvoudig te beklimmen, maar het grootste deel van het traject is over fijne vulkaanas, wat te vergelijken is met dat je een steile droge duin moet beklimmen. Deze as is in de vroege ochtend door vocht en kou steviger dan later op de dag. Het is daarom aan te raden rond een uur of drie 's nachts de klim te beginnen. De gedeelten met sneeuw en ijs zijn meestal goed begaanbaar en aan de lage kant van de krater is het maar een kort stukje dat doorgaans ook zonder speciale uitrusting goed te nemen is. Vervolgens loop je langs de (door warmte uit de vulkaan) ijsvrije kraterrand naar de hoge zijde (rotswandeling). Afdalen in de krater is gevaarlijk, vooral vanwege de bedwelmende zwaveldampen. De klim kan rustig in een uur of zes, de terugweg in minder dan een uur.

De eerste Spaanse beklimming van de berg vond plaats onder leiding van Diego de Ordaz in 1519, om zwavel te winnen die de Spanjaarden nodig hadden voor hun vuurwapens. De vroeg-16e-eeuwse kloosters op de hellingen van de Popocatépetl, die kort na de komst van de Spanjaarden werden gebouwd, staan op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Op 21 december 1994 begon de vulkaan gas en as uit te stoten, die door de wind tot 25 kilometer van de berg werd geblazen. Dichtstbijzijnde dorpen moesten geëvacueerd worden en wetenschappers begonnen de vulkaan in de gaten te houden met het oog op eventuele erupties. In december 2000 werden duizenden mensen geëvacueerd vanwege de waarschuwingen van de wetenschappers.

 

 

Ook op 26 april 2012 werd de vulkaan wederom actief waarbij as werd uitgestoten. Het leger werd ingezet om mogelijke vluchtroutes uit te stippelen en de inwoners de weg te wijzen naar eventuele schuilkelders indien dit nodig mocht zijn.

Na een explosie op 14 april 2013 heeft Popo een enorme wolk as en stoom uitgestoten. Bij de stad Puebla is een asregen neergedaald.