Waar ligt dat?

Waar ligt Pristina? Kaart Pristina

Pristina is de hoofdstad van Kosovo. De stad herbergt vooral etnische Albanezen, voorts etnische Serviërs en een Roma-minderheid. De stad heeft een eigen universiteit en internationale luchthaven.

 

 

Kaart Pristina

Kijk voor de ligging van Pristina op de kaart van Kosovo

 

Bezienswaardigheden Pristina

Pristina heeft een aantal bezienswaardigheden waaronder de Oude stad die zich concentreert rond de Rruga Ibrahim Lutfiu en de Rruga Nazim Gafurri. In het oude stadsgedeelte staan de Çarshi-, Jashar Pasha-, Mbretit- en Pirinazmoskee. Het nationale Museum van Kosovo bevindt zich tussen de Çarshi- en de Jashar Pasha-moskee. Enkele straten noordelijker ligt het Emin Gjiku-complex, tegenwoordig het Etnologisch Museum.

De nationale assemblee, het regeringsgebouw en het stadhuis van Pristina staan in elkaars dichte nabijheid net ten westen van de oude stad, aan de overkant van de drukke Rruga Agim Ramadani. Even ten zuiden daarvan bevindt zich de deels autovrije centrale Bulevardi Nënë Tereza, waar zich naast een groot aantal terrasjes het Nationaal Theater, het iconische Grand Hotel en standbeelden van Skanderbeg, Moeder Teresa en mede-UÇK-stichter Zahir Pajaziti bevinden.

Inwoners Pristina

De stad telt ongeveer 200.000 inwoners.

Taal Pristina

Pristina heeft het Albanees als officiële taal. Daarnaast wordt er ook Servisch en Bosnisch gesproken. 

Weer Pristina

Het klimaat van Pristina is een continentaal klimaat. Gedurende de wintermaanden kan de temperatuur wel naar -15 graden dalen met daarbij veel sneeuw en langdurige vorst. In de zomermaanden liggen de temperaturen tussen de 20 tot 30 graden.

Afstand Pristina

De afstand naar Pristina gerekend vanaf Amsterdam bedraagt ongeveer 1625 kilometer.

Tijdsverschil Pristina

Er is geen tijdsverschil tussen Pristina en Nederland. 

Vliegtijd Pristina

De vliegtijd bedraagt ongeveer 3 uur en 30 minuten.

Beste reistijd Pristina

Gedurende de periode mei t/m oktober kunt u het beste naar Pristina reizen. In deze maanden heeft u de meeste kans op mooi weer.