Waar ligt dat?

Waar ligt Timboektoe? Kaart Timboektoe

Timboektoe is een plaats in Mali en tevens de hoofdstad van de gelijknamige regio. De plaats ligt ongeveer 13 kilometer ten noorden van de rivier Niger. De naam van de stad is Berbers en zou 'Zij met de grote navel' (Tin Boektoe) betekenen. De naam is nog steeds symbolisch voor een verafgelegen en nauwelijks te bereiken plaats.

 

 

Kaart Timboektoe

Kijk voor de ligging van Timboektoe op de kaart van Mali.

 

Timboektoe Bezienswaardigheden

Timboektoe heeft enkele bezienswaardigheden. De stad staat sinds 1988 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Timboektoe was een stad van Islamitische geleerdheid. Daardoor bezit het een aantal moskeeën, waaronder de Djingareyber-moskee (die dateert uit de 14e eeuw en die grotendeels van leem en stro is gebouwd), de Sidi Yahya en Sankore-moskeeën, allen centra van geleerdheid. 

Inwoners Timboektoe

Timboektoe telt ruim 32.000 inwoners.

Taal Timboektoe

In Timboektoe is de officiële taal het Frans. Daarnaast wordt er ook Arabisch en Bambara gesproken.

Weer Timboektoe

Timboektoe heeft een warm woestijnklimaat met veel hete dagen. De jaarlijkse regen die hier valt is te verwaarlozen. De enige periode in het jaar dat er hier neerslag kan vallen is tijdens de late zomermaanden. De gemiddelde temperatuur ligt hier bijzonder hoog. Timboektoe kent veel dagen met een temperatuur van 40 graden Celsius en hoger. Uitschieters van boven de 50 graden Celsius zijn hier niet ongewoon. 

Afstand Timboektoe

De afstand naar Timboektoe (Bamako) gerekend vanaf Amsterdam bedraagt ongeveer 4550 kilometer.

Tijdsverschil Timboektoe

Gedurende onze zomertijd is het in Timboektoe 2 uur vroeger dan in Nederland. Gedurende onze wintertijd is het in Timboektoe 1 uur vroeger. 

Vliegtijd Timboektoe

De vliegtijd (Bamako) bedraagt ongeveer 6 uur.

Beste reistijd Timboektoe

In periode november t/m februari kun je het beste Timboektoe bezoeken. De overige maanden zijn namelijk erg heet.