Waar ligt dat?

Waar ligt Utopia? Kaart Utopia

Waar ligt Utopia?Utopia ligt op het terrein van het voormalig Asielzoekerscentrum Crailo in de gemeente Laren, Nederland. Utopia is een Nederlands televisieprogramma bedacht en ontwikkeld door John de Mol. Het is een variant op Big Brother en de Gouden Kooi. De basis is bijna Spartaans van opzet. De vijftien deelnemers (Utopianen) hebben de uitdaging om in één jaar -naar eigen inzicht en overleg- hun ideale leefgemeenschap te creëren op basis van eerlijkheid, gelijkheid en geluk. Maar inmiddels is bekend geworden dat het project in 2015 wordt voortgezet. In het prille begin stond de bewoners een omheind terrein, met daarop een kale loods met een waterleiding en een elektriciteitsleiding, een onbewerkt stuk land, een kapotte tractor, twee koeien, een aantal kippen, een telefoon met vijfentwintig euro aan beltegoed en een kluis met tienduizend euro tot hun beschikking.

Allereerst was het voor alle bewoners een kwestie van overleven. Waar werd prioriteit aan gegeven? Eten en drinken zijn toch de eerste levensbehoeften. Daarnaast zijn warmte en hygiëne eveneens van levensbelang. Hoe zou er in de toekomst geld worden verdiend?

Maar wat misschien wel veel belangrijker is. Hoe gaan de bewoners met elkaar om? Luisteren en overleggen ze allemaal met elkaar? Of worden er groepjes gevormd en steekt het haantjesgedrag de kop op. Lopen er verborgen leiders rond, die de zaken naar hun hand willen zetten? De toekomst zal uitwijzen of Utopia echt zal ontstaan.

Diverse bewoners zijn toegelaten, werden weggestemd of hebben Utopia vrijwillig verlaten. Verwarming, een keuken, woon- en slaapvertrekken, sanitair, een fitness-ruimte, B&B, een moestuin, een atelier en nog vele andere zaken zijn inmiddels gerealiseerd. Geld wordt onder andere verdiend door markten en evenementen te organiseren. Er is zelfs een muziek-cd uitgebracht! Wegens succes van dit programma zal Utopia in 2015 worden voortgezet.

 

Kaart Utopia

Kijk voor de ligging van Utopia op de kaart van Nederland.

 

Inwoners Utopia

Het “land” telt 15 inwoners. Telkens wisselend van samenstelling. Bewoners mogen vrijwillig Utopia verlaten en zullen worden vervangen. Daarnaast zullen deelnemers worden weggestemd en zullen andere gegadigden hun plaats innemen.

Taal Utopia

In Utopia wordt Nederlands gesproken.

Waar ligt Utopia? 

De locatie is het meest zuidelijke stuk van de oude kazerne Kamp Crailo op de het voormalige Asielzoekerscentrum Crailo in de gemeente Laren in Nederland.

Beste reistijd Utopia

Iedere maandag t/m vrijdag gedurende het jaar 2014 is tussen 19.30 uur en 20.10 uur Utopia te zien op SBS 6. Daarnaast is Utopia 24/7 online te bewonderen.

www.utopiatv.nl