Waar ligt dat?

Waar ligt Vilnius? Kaart Vilnius

Vilnius is de hoofdstad van Litouwen, gelegen in het zuidoosten van dit Baltische land aan de rivieren de Vilnelė en de Neris. Vilnius heeft een grote historische binnenstad en huisvest een van de oudste universiteiten in dit deel van Europa. 

 

 

Kaart Vilnius

Kijk voor de ligging van Vilnius op de kaart van Litouwen

 

Bezienswaardigheden Vilnius

Vilnius heeft een groot aantal bezienswaardigheden waaronder een grote historische binnenstad met een wirwar van kleine straatjes en meer dan veertig kerken. Deze binnenstad staat sinds 1994 op de Werelderfgoedlijst. De barok is er de overheersende bouwstijl.

Verder treft u in Vilnius de Gediminasboulevard (de hoofdstraat die van het Kathedraalplein naar de rivier de Neris loopt). Op het Kathedraalplein bevindt zich de Stanislaus- en Wenceslauskathedraal, een classicistisch bouwwerk met een 16de-eeuwse klokkentoren. Langs de Gediminasboulevard liggen belangrijke instellingen als het parlement, de regeringsgebouwen, de nationale bank, de nationale bibliotheek, het nationaal dramatheater en het constitutionele hof.

Ten zuiden van het Kathedraalplein liggen de gebouwen van de Universiteit van Vilnius, met de bijbehorende Sint-Janskerk. Aan de oostkant van de binnenstad bevindt zich de enige overgebleven stadspoort van Vilnius. In deze Poort van het Morgenrood  bevindt zich een icoon van de maagd Maria.

Inwoners Vilnius

De stad telt ruim 500.000 inwoners.

Taal Vilnius

Vilnius heeft het Litouws als officiële taal. 

Weer Vilnius

Vilnius heeft een gematigd zeeklimaat. Gedurende de wintermaanden liggen de temperaturen rond de -5 graden en gedurende de zomermaanden rond de 20 graden. 

Afstand Vilnius

De afstand naar Vilnius gerekend vanaf Amsterdam bedraagt ongeveer 1375 kilometer.

Tijdsverschil Vilnius

In Vilnius is het 1 uur later dan in Nederland.

Vliegtijd Vilnius

De vliegtijd bedraagt ongeveer 2 uur en 15 minuten.

Beste reistijd Vilnius

Gedurende de periode van juni t/m augustus kunt u het beste naar Vilnius reizen. Tijdens deze maanden heeft u de meeste kans op zon waardoor de temperatuur het aangenaamst is.