Waar ligt dat?

Wintertijd 2016

WintertijdWintertijd Nederland en België. De zomer is voorbij en de winter komt eraan... we gaan over naar de wintertijd 2016 en zetten de klok weer een uur terug...

 

 

 

 

Begin wintertijd 2016

De wintertijd begint jaarlijks in het laatste weekend van oktober. Het begin van de wintertijd in 2016 is in de nacht van 29 op 30 oktober 2016.

Klok terug

Aan het begin van de wintertijd, dus het einde van de zomertijd, wordt de klok een uur terug gezet. In de nacht van zaterdag op zondag wordt het om 3.00 uur 's nachts 2.00 uur 's nachts. Het is daarna weer vroeger donker 's avonds. De nacht waarin de klok verzet wordt is een uur langer.

Einde wintertijd 2016

Het einde van de wintertijd is ieder jaar in het laatste weekend van maart. Het einde van de wintertijd in 2016 was in de nacht van 26 op 27 maart 2016.

 

 

Klok vooruit

Bij het einde van de wintertijd, dus het begin van de zomertijd, in de nacht van zaterdag op zondag, gaat de klok een uur vooruit. Dus 2.00 uur 's nachts wordt 3.00 uur 's nachts. M.a.w. in de zomer om 22.00 uur 's avonds is het eigenlijk 21.00 uur en het voelt dus nog comfortabeler aan. De nacht waarin de klok verzet wordt is een uur korter.

Klok verzetten

De klok verzetten gebeurt altijd in de nacht van zaterdag op zondag tussen 2.00 en 3.00 uur 's nachts, zodat zo weinig mogelijk mensen en bedrijven er hinder van ondervinden. Denk hierbij ook aan trein- en luchtverkeer etc.

Zomertijd wintertijd

De normale tijd is de wintertijd. De zon staat dan om 12.00 uur 's middags precies in het zuiden. Niet overal ter wereld hebben ze zomertijd, maar wel in heel Europa. In het Engels wordt het ook wel DST genoemd, dit betekent Daylight Saving Time. De zomertijd is ingesteld zodat we in de zomer 's avonds een uur langer van het daglicht kunnen genieten. Het blijft wat langer warm in de zomeravonden, doordat de zon een uur later onder gaat.

De zomertijd is in 1977 ingevoerd, vanwege de oliecrisis. Doordat het langer licht was deed men de verlichting in huis een uur later aan en verbruikte zo minder energie. Er werd nog volop gebruik gemaakt van de energieslurpende gloeilamp. De bedenker van de zomertijd was een Londense aannemer, William Willett, in 1907. Momenteel wordt er gesproken over het afschaffen van de zomertijd.