Waar ligt dat?

Zomertijd 2016

ZomertijdZomertijd Nederland en België. De zomer komt eraan... we stappen over op zomertijd...

 

 

 

 

Waarom zomertijd

De zomertijd is ingesteld zodat we in de zomer 's avonds een uur langer van het daglicht kunnen genieten. Het blijft wat langer warm in de zomeravonden, doordat de zon een uur later onder gaat.

Wanneer zomertijd

De zomertijd is in 1977 ingevoerd, vanwege de oliecrisis. Doordat het langer licht was deed men de verlichting in huis een uur later aan en verbruikte zo minder energie. Er werd nog volop gebruik gemaakt van de energieslurpende gloeilamp. De bedenker van de zomertijd was een Londense aannemer, William Willett, in 1907. Momenteel wordt er gesproken over het afschaffen van de zomertijd.

Begin zomertijd 2016

De zomertijd begint jaarlijks in het laatste weekend van maart. Het begin van de zomertijd in 2016 is in de nacht van 26 op 27 maart 2016.

 

 

Klok vooruit

Bij het begin van de zomertijd, in de nacht van zaterdag op zondag, gaat de klok een uur vooruit. Dus 2.00 uur 's nachts wordt 3.00 uur 's nachts. M.a.w. in de zomer om 22.00 uur 's avonds is het eigenlijk 21.00 uur en het voelt dus nog comfortabeler aan. De nacht waarin de klok verzet wordt is een uur korter.

EindeEinde zomertijd 2016

Einde zomertijd is jaarlijks in het laatste weekend van oktober. Het einde van de zomertijd in 2016 is in de nacht van 29 op 30 oktober 2016.

Klok terug

Aan het einde van de zomertijd, dus het begin van de wintertijd, wordt de klok weer een uur terug gezet. In de nacht van zaterdag op zondag wordt het om 3.00 uur 's nachts 2.00 uur 's nachts. Het is daarna weer vroeger donker 's avonds. De nacht waarin de klok verzet wordt is een uur langer.

Wanneer wordt de klok verzet in 2016?

De klok verzetten gebeurt altijd in de nacht van zaterdag op zondag tussen 2.00 en 3.00 uur 's nachts, zodat zo weinig mogelijk mensen en bedrijven er hinder van ondervinden. Denk hierbij ook aan trein- en luchtverkeer etc.

Zomertijd wintertijd

De normale tijd is de wintertijd. De zon staat dan om 12.00 uur 's middags precies in het zuiden. Niet overal ter wereld hebben ze zomertijd, maar wel in heel Europa. In het Engels wordt het ook wel DST genoemd, dit betekent Daylight Saving Time.